Яка користь арахісової пасти та що необхідно знати

Арахісова паста користується великим попитом серед дорослих і дітей. Хоча багато хто задається питанням – яка користь арахісової пасти та що необхідно знати про її вживання.

Арахіс  містить поживні речовини, які можуть поліпшити роботу серця людини і контролювати рівень цукру в крові. Може зменшити ризик діабету. Через низький глікемічний індекс арахісу, регулярне споживання арахісу може допомогти підтримати стабільний рівень цукру в крові та знизити ризик діабету.

Користь арахісової пастиЗалежно від того, як ви використовуєте арахісову пасту в своєму раціоні, вона може допомогти скинути вагу або набрати вагу під час тренувань або бодібілдінгу. Тем не менше,вона має високий вміст калорій і жирів, тому її потрібно вживати в помірних кількостях. Допомагає відновитись після тренування. У ній багато білка, який вам потрібен для відновлення, якщо ви перетренувались у тренажерному залі.

Арахісова паста є хорошим джерелом білка і вітаміну B-6 і містить необхідні вітаміни і мінерали, такі як магній, калій і цинк. Вживання такої пасти в помірних кількостях або як частина загальної здорової дієти має багато переваг.

 

 

Арахісова паста при схудненні

Арахісова паста при схудненніАрахісова паста допомагає вам схуднути двома способами: допомагаючи контролювати апетит і зменшуючи рівень цукру в крові.

Ключовим фактором споживання арахісової пасти для схуднення є норма споживання. Вона становить приблизно одна столова ложка на добу. Ненормоване вживання може навпаки привести до збільшення ваги. Тобто якщо ви споживаєте більше норми, то завдяки надзвичайно високому вмісту калорій, ризикуєте всю користь арахісової пасти звести нанівець.

Згідно з багаторічним дослідженням, проведеним понад 100 000 чоловіків та жінок вчені прийшли до такого висновку. Дієта, що включає високий вміст мононенасичених жирів, які містяться в горіхах, може допомогти людям схуднути, а також запобігти серцевим захворюванням,

Деякі дослідження показують, що вживання в їжу арахісу і інших горіхів може допомогти людям підтримувати свою вагу або навіть допомогти скинути вагу. Це може бути через те, що арахіс покращує відчуття ситості завдяки вмісту білка, жиру і клітковини.

Численні дослідження показали, що вживання в їжу горіхів, в тому числі арахісу і арахісової пасти, знижує ризик надмірної ваги або ожиріння. Деякі дослідження, засноване на даних, зібраних більш як 51 000 жінок, показало, що ті, хто їв горіхи два рази в тиждень або більше, набирали набагато менше ваги протягом 8-річного періоду, ніж жінки, які рідко їли горіхи.

Чи шкідлива арахісова паста

Виробники арахісової пасти часто додають олії(зокрема пальмову), сіль, цукор, ароматизатори, штучні підсолоджувачі і навіть трансжири. Така продукція знижує витрати на виробника, дає більш високі прибутки, більш тривалий термін зберігання, підсилює смак і як наслідок шкодить нашому здоров’ю. Користь арахісової пасти тоді відходить на другий план.

  • Декілька порад про шкоду арахісової пасти.
  • Споживайте тільки якісну арахісову пасту без різних добавок, ароматизаторів, олій.
  • Не використовуйте арахісову пасту як єдине джерело білка.
  • Невелика кількість арахісової пасти навряд чи завдасть вам шкоди, але це не повинно бути повсякденною їжею.
  • Арахісову пасту не можна вживати людям з алергією на арахіс.

Калорійність арахісової пасти

Вживання арахісової пасти – це простий спосіб збільшити споживання калорій і ненасичених жирів.

Багато культуристи і любителі фітнесу включають арахісову пасту в свій раціон. Хоча кількість калорій буде варіюватися в залежності від зростання, рівня активності і швидкості метаболізму, типове рекомендований добове споживання калорій коливається в межах від 1600 до 2400 калорій в день для жінок і до 3000 калорій в день для чоловіків.

Арахісова паста також є джерелом білка, який необхідний для нарощування і відновлення м’язів, хоча вона не є повноцінним білком – тобто вона не містить всіх незамінних амінокислот, необхідних організму. Щоб користь арахісової пасти була максимальною, рекомендується вживати бутерброд з арахісовим маслом і цільнозерновим хлібом, так як в хлібі міститься амінокислота метіонін, якої немає в арахісової пасти.

Як вибрати арахісову пасту

Як вибрати арахісову пастуУважно  подивіться на етикетку. Деякі марки арахісової пасти містять великий відсоток цукру та деякі консерванти, наприклад пальмову олію.

Щоб вибрати дійсно натуральні та органічні марки арахісової пасти, подивіться склад продукту і виберіть такий, де буде найнижча кількість доданого цукру та найбільший відсоток арахісу або інших горіхів. Краще, якщо замість цукру використано мед.

Хрустка арахісова паста містить більше клітковини та фолієвої кислоти, які необхідні для вашого здоров’я.

З чим та скільки можна їсти

Найпоширенішим способом вживання являється намазування пасти на хліб, тости в якості ранкового сніданку. Арахісова паста добре поєднується із бананами, свіжими фруктами, ягодами.

Декілька простих рецептів:

  1. додати дві ложки арахісової пасти до ранкового смузі (зелений смузі або ягідна суміш);
  2. покласти арахіс до своїх улюблених салатів;
  3. використати замість вершкового масла арахісову пасту разом з цільнозерновими тостами;
  4. додати арахісову пасту в суп по-тайські з цибулею, часником та помідорами;
  5. при приготуванні домашнього морозива або йогурту, додати арахісову пасту в якості одного з інгредієнтів;
  6. додати арахісову пасту у вівсянку;

Арахісова паста містить велику кількість калорій на 100 грам 588 калорій. Згідно з дослідженнями, рекомендується вживати не більше двох столових ложок на день.

Поліпшення роботи серця

Арахісова паста містить багато поживних речовин, які можуть поліпшити роботу серця, а саме:

  • мононенасичені жирні кислоти
  • поліненасичені жирні кислоти
  • ніацин
  • вітамін Е
  • магній

Співвідношення ненасичених жирів до насичених жирів в раціоні грає особливо важливу роль в роботі серця. Вживання горіхів може знижувати ризик смерті від серцевих захворювань.

Дослідження по плану дієти американської діабетичної асоціації (ADA) також показують, що включення 46 г арахісу  в день протягом 6 місяців може принести користь і поліпшити ліпідний профіль крові, а також контролювати вагу для людей з діабетом.

Оскільки в арахісовій пасті багато калорій, вкрай важливо обмежувати своє споживання, якщо не хочете набрати вагу. Вживання в їжу більше рекомендованого, також збільшить споживання жирів і натрію, що не принесе користі серцю.

Контроль рівня цукру в крові

Арахісова паста – це їжа з відносно низьким вмістом вуглеводів, яка містить велику кількість жирів і білків, а також трохи клітковини. Це означає, що паста без додавання цукру не робить істотного впливу на рівень глюкози в крові і може бути рекомендована для людей з діабетом.

Лікарі рекомендують, щоб люди заміняли насичені жири мононенасиченими  в своєму раціоні. Вони пропонують арахіс в якості хороших джерел мононенасичених жирів.
Невелике дослідження 2013 року показує, що вживання арахісу на сніданок може допомогти жінкам з ожирінням і підвищеним ризиком діабету 2 типу керувати рівнем глюкози в крові.

Згідно з опитуванням, жінки, які додавали горіхи в свій сніданок, мали більш низький рівень цукру в крові. А також вони говорили про зменшення відчуття голоду в порівнянні з жінками, які їли сніданок з такою самою кількість вуглеводів, але без горіхів.

Арахісова паста є хорошим джерелом магнію, який є важливим живильною речовиною для людей з діабетом. Безперервні періоди високого рівня цукру в крові можуть знизити рівень магнію в організмі. Низькі рівні магнію пов’язані з переддіабетом і діабетом 2 типу.

Зниження ризику захворювань молочної залози

Вживання в їжу арахісової пасти, особливо з раннього віку, може знизити ризик виникнення доброякісних захворювань молочної залози.

У дослідженнях повідомляється, що вживання арахісу або горіхів в молодому віці може призвести до зниження ризику розвитку захворювань молочної залози до 30 років.

Дослідники вивчили дані більше 9000 американських школярок. Виявилося, що інші типи бобових або соя, а також рослинні жири, можуть також забезпечити захист від захворювань молочної залози. Навіть ті жінки, у кого в родині був рак молочної залози, мали значно менший ризик, бо вони їли арахіс або інші горіхи.

Цікаві факти про арахісову пасту

  1. За законом, будь-який продукт із маркуванням “арахісова паста” в США повинен складати щонайменше 90 відсотків арахісу.
  2. Варений арахіс вважається делікатесом. Свіжозібраний арахіс відварюють у розсолі, поки він не стане м’якою квасолеподібною текстурою.
  3.  Арахіс іноді називають «земляним горіхом»  оскільки арахіс росте під землею.
  4.  Арахісову пасту спочатку виготовлялося для людей без зубів.
  5.  В середовищі високого тиску арахісове масло можна перетворити на діаманти.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *