Отримати гарбуза не завжди погано

19.11.2007 г.

ЖУРНАЛ “Фитотерапия в Украине”. №1-2 - 1999.

Скачко Б.Г. Арістов Л.М.

Гарбуз - однорічна однодомна трав’яниста рослина. Батьківщиною вважжаютьМексику, де вона відома за 3000 років до н.е. Подекуди зустрічається в здичавілому вигляді. В Европу завезена у 15ст., у Росію - в 16ст. Здебільшого  культивують як харчову й кормову рослину.

     Красивозабарвлені плоди гарбузів використовують в декоративних цілях, для оформлення інтерьеру.

     Ще з давнини з гарбузів виробляли емкості для води, винні бочки, адже деякі плоди досягають ваги 90кг. З цією метою їх вирощували в спеціальних пристосуваннях. Ще маленьким гарбуз вміщували в емкість, внутрішню форму якої він буде мати, коли виросте. Після закінчення росту пристосування знімали,

вичищали середину, залишаючи лише зовнішньу тверду оболонку. Гарбузи великих розмірів можна використовувати (після видалення середини з насінням) для засолу огірків. Технологія безвідходна - бочка може бути з’їдена після огірків.

     В місцевостях, де в природі живуть мавпи, гарбузи використовують для їх відлову. Беруть досить великий гарбуз, роблять в ньому невеликий отвір, вибирають насіння, всипають, наприклад, рис. Мавпи беруть його в жменю й не можуть її витягти через маленький отвір. А кинути “здобич”, розчепивши кулак, не здогадуються. Так і сидять з “підкинутим” гарбузом.

     Звичай “підкидати” гарбуза невдасі-жениху з’явився й на Україні. Враховуючи те, що огірки та дині (теж родина гарбузових) пригнічують статевий потяг - може цей вчинок має більш глибокі корені - намагання “відмовити” жениху, не тільки морально образивши його... Проте в деяких випадках, особливо жениху з вадами здоров’я, гарбуз всеж-таки може стати в нагоді.

     Різноманітні частини гарбуза можливо використовувати не тільки в їжу, а й як лікувально-профілактичний засіб при багатьох захворюваннях, причому досить важко провести грань - де закінчується харчова цінність від вживання гарбуза в тому чи іншому вигляді й починається лікувальний ефект.

     М’якуш гарбузів містить до 90( води, 1( білків, 4-11( цукристих речовин, 1,2( клітковини, 0,7( мінеральних речовин (фосфорна, кремнієва кислоти, солі калію, магнію, заліза), вітаміни: В6 - 0,13 мг(, никотинову кислоту - 0,5 мг(, пантотенову кислоту - 0,4 мг(, аскорбінову кислоту 8-20 мг(, фолієву кислоту - 14 мкг/100г, вітамін Е, провітамін А (каротиноїди),  інші речовини. Наявність ферменту уреази дозволяє використовувати м’якуш при порушеннях обміну речовин, зокрема, при подагрі, коли активність аналогічного  ферменту в організмі людини  явно недостатня й відбувається накопичення продуктів обміну білків, відкладення солей сечової кислоти в суглобах, нирках. В зв’язку з таким багатим складом м’якуш гарбузів можна використовувати дуже різноманітно.

     Насамперед можна вживати ту частину м’якуша, що безпосередньо оточує насіння. Його часто-густо викидають. А дарма. З свіжеотриманого м’якуша можна віджати сік або м’якуш залити крутим окропом та прокип’ятити 2-3 хв й потім віджати сік. Вживати по 50-100 мл 3-2 рази на добу за 15-20 хв до їди як м’який жовчогінний, протизапальний засіб при хворобах печінки, жовчного міхура, шлунку. Сік гарбуза м’яко сприяє й сечоутворенню та видаленню з організму непотрібних, токсичних речовин через нирки, не подразнюючи їх. З цією метою сік можна приймати і без залежності від прийому їжі протягом доби, краще в першу її половину при пієло- та гломерулонефритах.

     50 мл гарбузового соку, особлливо з медом, заспокійливо діє на стан нервової системи, сприяє гарному, повноцінному нічному сну.

     Сприяє виведенню з організму шкідливих продуктів обміну речовин, радіонуклідів вживання гарбуза в печеному вигляді. Вживають ті частини гарбуза, що прилягають  до зовнішньої твердої оболонки. Гарбуз ріжуть на скибки (як кавун) вміщують у жарочну шафу, печуть до готовності (колір має стати світлокоричневим). Вживають по 200-300 г хоча б один раз на добу, краще вранці або ввечері не запиваючи ніякою рідиною. В такому вигляді краще готувати солодкі та тверді сорти гарбузів для виведення з організму шкідливих продуктів обміну речовин, радіонуклідів...

     Звільнені від зовнішньої твердої оболонки частини гарбуза ріжуть кубиками, варять у підсоленій воді, молоці з рисом, пшоном або манкою і отримують смачну кашу.

     Окрім гарбузової каші можна приготувати й суп. Гарбуз оброблюють, як для каші, вміщують в посуд з підсоленою водою, доводять до кипіння, послідовно додають картоплю, буряк, моркву, цибулю, варять до готовності. Проціджують, плотні частини протирають через друшляк. Знову доводять до кипіння, за смаком додають зелень кропу, петрушки або селери, томати, молоко, олію або вершкове масло. При закіпанні вимикають вогонь. Склад компонентів може суттьево змінюватись в залежності від лікувальної мети та індивідуальних звичок.

     Гарбуз в печеному та вареному вигляді можна вживати до 1,5-2 кг на добу протягом всього сезону плодоношення (3-4 місяці). Але, враховуючи, що гарбузи добре зберігаються, їх використання може бути продовжене протягом року.

     Особливо корисний м’якуш гарбуза, варений з медом, при захворюваннях печінки та нирок.

     Вживають м’якуш і в сирому вигляді (до 0,5 кг на добу). Готують салати з морквою, яблуками, буряками, протертими на дрібній тертушці, заправляють за смаком.

     З подрібненого гарбуза можна віджати сік та вживати по 1-2 склянки на добу при ниркових захворюваннях, а  жмих з’їдати по 200-300г одноразово при закрепах, захворюваннях печінки, жовчного міхура, при атеросклерозі, як детоксикуючий, гіпохолестеринемічний засіб, що сприяє виведенню важких металів, радіонуклідів, поліпшує склад кишкової мікрофлори.

     Вживають гарбузи і у смаженому вигляді. Ріжуть тонкими пластинками, кладуть в один шар на розігріту сковороду з олією, підсмажують до появи скоринки, перевертають та заливають збитими у молоці яйцями з борошном. Солять. Знімають, коли яйця будуть готові. Зверху прикрашають зеленню, помідорами, солоними огірками...

     Шматочки гарбуза можна і маринувати, подібно до кабаків, огірків.

     В усякому разі м’якуш використовують в лікувальному харчуванні як надійний протизапальний засіб, що м’яко підсилює процесси жовчеутворення (особливо при її застої) при захворюваннях печінки, жовчного міхура, він зменшує набряки серцевого походження, не подразнюючи нирки покращує сечоутворення та видалення з сечею токсичних речовин, надлишку хлору, зменшує запальні процеси в травному каналі, адсорбує на себе та сприяє виведенню з організму холестерину, солей важких металів, радіонуклідів, токсичних речовин, сприяє нормальному функціонуванню кишкової мікрофлори та ліквідації закрепів. Можна використовувати при токсикозах у вагітних, для профілактики та лікування морської хвороби,  при анеміях...

     При лікуванні кортикостероїдами (гормонами) в лікувальному харчуванні обов’язково потрібно використовувати гарбузи. Вміст значної кількості калію та здатність до підвищеного видалення з організму хлору перешкоджає появі специфічних набряків. Лікувальний ефект може бути підсилений якщо готувати та вживати гарбуз разом з курагою, родзинками.

     При виборі гарбузів (якщо Вам його не   “подарували”) перевагу  слід віддати сорту з найбільш вираженою оранжевою забарвленністью, оскільки в таких гарбузах міститься більше каротиноїдів. У вітамінній промисловості їх використовують для одержання каротину (провітаміну А).

     Використовують м’якуш гарбуза у вигляді кашиці місцево при запальних процесах на шкірі, при опіках, екземі. При фурункулах, гнояках, прищах кращий ефект може бути від використання печеного гарбуза без зовнішньої твердої оболонки.

     Використовують м’якуш гарбузів й у так званій “розвантажувальній” терапії по 1,5-2 кг на добу.

     Для підготовки до вигнання гельмінтів, що паразитують у шлунково-кишковому тракті протягом 1-2-3-х днів їх можна вживати в їжу у вареному, печеному, смаженому вигляді. Щоденно, краще вранці, при можливості - і ввечері роблять очисну клізму. Ввечері, напередодні лікування приймають сольове проносне (20-30 г глауберової солі з 50-100 мл теплої води). Вранці роблять очисну клізму.

     Насіння гарбуза включено у Державну Фармакопею і вживається як протигельмінтний засіб. Готують гарбузове молоко з насіння, що вміщує 35-50( жирної олії (складається з гліцеридів ліноленової (до 45(), олеїнової (до 25(), пальмітінової, стеаринової, арахідонової кислот), 35( білків (переважно глобулінів), лецитін, лейцин, тирозин, фітостерин кукурбітол, смолисті речовини (вміщують оксицеротинову кислоту С26Н52О3), саліцилову кислоту, фітин, вітамін В1 (до 0,2 мг(), 0,1-0,3( алкалоїдів (у м’якій зеленій шкірці) з гельміцидною дією.

     200-300 г свіжого насіння, або такого, що пролежало не більше одного року очищують від зовнішньої оболонки не видаляючи зеленувату, перетирають, додають 50-60 мл води або молока. Для смаку - мед, варення. Вживають по 20 мл на кожний повний рік дитині або дорослому 500 мл одноразово через 30-40 хв після клізми. Через 2 год - знову сольове проносне. Ще через 2 год можна приймати їжу, але очисні клізми робити вранці  ще 2-3 доби для видалення мертвих гельмінтів.

     Хоча використання гарбузового насіння у такий спосіб не виявляє токсичної дії на організм людини і може бути використано при лікуванні не тільки дітей, але й вагітних, годуючих матерів, людей похилого віку, зловживати ним не треба. При необхідності лікування може бути повторено декілька разів з інтервалом 3-4 доби.

     М.С.Харченко і співавтори (1971р) рекомендують таку схему для лікування: гарбузове молоко, через 3-4 год - глауберова сіль, ще через 30-40 хв - очисна клізма.

     М.І.Соломченко (1968р) рекомендує відвар насіння дорослим 500 г, дітям 50-150 г. Насіння з лушпинням подрібнюють, заливають подвійною кількістью води, випаровують на водяній бані 2 год, не доводячи до кипіння, фільтрують, з поверхні знімають оліїсту плівку. Весь відвар випивають натще за 20-30 хв маленькими ковтками лежачи приймають послаблюючу сіль через 2 год.

     Лікування гарбузовим насінням можна призначати під час або після лікування іншими протигельмінтними препаратами, що тільки підвищує їх лікувальну силу.

     Теплий відвар товченого насіння гарбуза в Німеччині використовують при лікуванні гіпертрофії передміхурової залози.

     Щоденне вживання в їжу 50-200 г насіння гарбуза не тільки сприяє підвищенню утворення молока у годуючих жінок, а й є гарним загальнозміцнюючим засобом при комплексному лікуванні багатьох хронічних захворювань, анемій, виявляє значну гіпохолестеринемічну дію й корисно хворим з ішемічною хворобою серця, атеросклерозом. Насіння вживають як сирим, так і смаженим, з кашами, в подрібненому вигляді - з цукром, медом, варенням...

     У звичайного гарбуза обов’язково є черешок, який теж має лікувальні властивості. 10-20 г його в подрібненому вигляді заливають 400 мл води, варять на малому вогні або водяній бані 15 хв, проціджують після охолодження, віджимають. Випити в 5-6 прийомів протягом доби при захворюваннях серця, нирок з набряками. Сечогінний ефект підсилюється, якщо до настою додати 15-20 крапель настоянки конвалії або лантозиду (при пульсі не менше 80 ударів за хвилину). 

     Седативний, гіпотензивний ефект підсилюється від додавання 20-30 крапель настоянок квітів глоду або трави кропиви собачої.

     Подібну дію може мати й стебло гарбузів, що досягає довжини 6, а подекуди й 10-ти метрів.

     Використовуються також і квітки гарбузів. Їх жовтогаряча забарвленість обумовлена значним вмістом флавоноїдів (переважно ізорамнетину),каротиноїдів (зеаксантина, флавоксантина, криптоксантина).

     Настій квіток або законсервований спиртом сік з них використовують як надійний ранозагоювальний засіб при лікуванні трофічних виразок при цукровому діабеті, ранах, подряпинах та ін.

     Молоді листки вміщують значну кількость вітаміну С (до 620 мг() і їх можна використовувати для приготування салатів (після бланширування), голубців.

     В деяких краінах в їжу вживають й молоді паростки рослини. Очищені та зварені в підсоленій воді, вони за смаком нагадують спаржу.

     Таким чином, відома всім як смачна харчова росллина, гарбуз може використовуватись і в лікуванні значної кількості хвороб внутрішніх органів, шкіри, при порушеннях обміну речовин. Причому є досить дієвим та безпечним засобом.

ЛІТЕРАТУРА

Шульц Ян, Ібергрубер Едіта. Ліки з божої аптеки. МПП “Анфас”, Київ,  1994, 208 с.

Кархут В.В. Ліки навколо нас, Київ, Здоров’я, 1993, 232 с.

Мамчур Ф.І. Довідник з фітотерапії, Київ, Здоров’я, 1986, 280с.

Лікарські рослини в народній медицині. Об-во “Знание” Украины, Киев, 1995. Составители Бучинский О.А., Паращук Т.В.

Лекарственные растения. Справочное пособие под ред. Гринкевич Н.И., Москва, Высшая школа, 1991, 400с.

Губергриц А.Я., Соломченко Н.И. Лекарственные растения Донбасса. Изд-е 5-е, исправленное и дополненное, Донецк, Донбасс, 1990, 280 с.

Соколов С.Я., Замотаев И.П. Справочник по лекарственным растениям, Москва, Медицина, 1985, 464 стр.

Николайчук Л.В., Жигар М.П. Целебные растения, 2-е изд., стереотипное, Харьков, Прапор, 1992, 240с.

Ивашин Д.С., Катина З.Ф., Рыбачук И.З., Бутенко Л.Т., Иванов В.С., Никольская Л.С. Лекарственные растения Украины, Киев, Урожай, 1978, 320 с.

Ягодка В.С. Лекарственные растения в дерматологии и косметологии...

Йорданов Д., Николов П., Бойчинов Асп. Фитотерапия, 4-е русское издание, София, Медицина и физкультура, 1976, 350 с.

Турова А.Д. Лекарственные растения СССР и их применение, Москва, Медицина, 1974, 424с.

Дудченко Л.Г., Кривенко В.В. Пищевые растения-целители, Киев, Наукова думка, 1988, 272 с.

Мамчур Ф.І. Фітотерапія в урології, Київ, Здоров’я, 1991, 144 с.

Борис Скачко, врач, фитотерапевт, автор 20 книг и брошюр, более 200 статей по фитотерапии, здоровому образу жизни




Коментарии (7)
1. Написал(а) Александр в 12:41 09 февраля 2009 г.
 
 
Огромное спасибо за статью. Очень интересный материал
 
2. Написал(а) Доктор Борис Скачко в 16:41 09 февраля 2009 г.
 
 
Который имеет еще и прикладное значение. Я стремлюсь все свои статьи делать функциональными, а рекомендации - исполнимыми. Пользуйтесь.
 
3. Написал(а) ната в 19:51 18 ноября 2009 г.
 
 
:) :) :zzz :zzz :roll :roll :roll :roll
 
4. Написал(а) Ирина в 15:15 05 декабря 2009 г.
 
 
Да, действительно очень интересная статья, я многое для себя узнала. Большое спасибо. :) :) :) :)
 
5. Написал(а) Доктор Борис Скачко в 17:38 06 декабря 2009 г.
 
 
Спасибо за комментарий! Читайте и применяйте. Знания только через практику приносят результат по здоровью.
 
6. Написал(а) lenatrikhina@ rambler.ru в 21:51 14 декабря 2009 г.
 
 
спасибо огромное.Статья очень полезная и мы уже несколько лет употребляем печеный гарбуз и нам очень нравится.
 
7. Написал(а) крістіна в 14:38 14 октября 2010 г.
 
 
не читала.:?
 

Только зарегистрированные пользователи могут оставлять коментарии.
Пожалуйста зарегистрируйтесь или войдите в ваш аккаунт.

 
« Горіхи - хліб майбутнього   Пищевые и лечебные свойства свеклы красной »
 

  Как купить товар ?

Купить любой товар Вы можете одним из способов:

Чтобы заказать через интернет-магазин :

  • Через интернет-магазин 
(Временно НЕДОСТУПНО)
Выбрать товар в интернет-магазине , зарегистрироваться если вы новый покупатель. 
Зайти под своим логином и паролем и сделать заказ в интернет-магазине
  • заказать товар по телефону 
   (ежедневно с 8:00 до 20:00)
    
     (050) 515-16-54
   
  • заказать товар по e-mail  Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script

Доставка товара по Украине при заказе наложеным платежем в среднем  55-60 грн.   Узнать подробнее ...
 

Оплатить заказ можно:

  • наличными курьеру (для Киева)
  • на почте (если наложеный платеж)
  • В любом отделении Приватбанка

 

 

 


 

Коло Вада

Коло Вада плюс - 

  очистка организма от шлаков

  Купить          Узнать подробнее


Аппликаторы Ляпко

 

Аппликаторы Ляпко -

эффективное немедикаментозное лечение

болей в спине, остеохондроза, радикулита...

Купить      ОТЗЫВЫ     подробнее...

 

 

Корзина

Показать корзину
Ваша корзина пуста.

Рекомендуем

Аппликатор Ляпко Коврик большой 7,0 Ag
Аппликатор Ляпко Коврик большой 7,0 Ag
 Нет в наличии
Коралловый кальций Алка-Майн (Коралл-Майн)
Коралловый кальций Алка-Майн (Коралл-Майн)
0
Купить
Программа Коло-Вада Плюс
Программа Коло-Вада Плюс
 Нет в наличии
Аппликатор Ляпко Квадро 6,2 Ag
Аппликатор Ляпко Квадро 6,2 Ag
 Нет в наличии
Аппликатор Ляпко Валик большой 5,0 Ag
Аппликатор Ляпко Валик большой 5,0 Ag
 Нет в наличии

(C)Biolife

0.5868